Proof of work | kriptopenz.com tudástár

A proof of work jelentése: a munka bizonyítéka. Egyes kriptovaluták, mint például az Bitcoin, Ethereum, Ravencoin, Beam, stb. értékét a coin előállítására, illetve a hálózat működtetésére fordított számítási kapacitás adja. Míg egyik irányban komolyabb számítási kapacitást igénylő feladatról van szó, másik irányban, azaz az ellenőrizés során minimális számítási kapacitással validálható az elvégzett munka ténye.

A proof of work eljárással működő kripto hálózatok rendszerint pénzt (bányász jutalmat) fizetnek a számítási kapacitás ráfordítójának, azaz a bányásznak. A bányász jutalom mennyisége, mértéke, típusa (milyen token) kriptovalutánként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb számítási kapacitással rendelkezik a bányász, annál nagyobb lesz a blokkjutalom. Az egyes blokkok kibányászásáért pedig verseny folyik. A blokkot legkorábban beküldő bányász kapja a bányász jutalmat.

A legnépszerűbb proof-of-work algoritmusok: ethash, kawpow, cuckatoo32, cuckoocycle, zhash, progpow, hashcash.

A proof of work mellett másik népszerű konszenzusos eljárás a proof of stake, aminél nincs szükség komoly számítási kapacitásra, a stake-ként félretett összeg fejében nyílik lehetőség blokkok validálására, és blokkjutalmak begyűjtésére.

<< Vissza a főoldalra

Azon dolgozunk, hogy itthon is közérthetővé tegyük a kriptovaluták világát. Kérlek, ha teheted, támogass egy jelképes összeggel :)

Bitcoin címünk: 193HfBxTXxSmncx1nNhsCMmDtnZaewe5L7

Ethereum címünk: 0x2ef9accbe21aa85727179d5177171a2d1664180c